Bogactwo natury i różnorodność zastosowań jej plonów – w połączeniu z doświadczeniem i talentem szefów kuchni – sprawiają, że na Warmii i Mazurach możemy skosztować wyjątkowych smaków i unikalnych dań. Krainę tę z powodzeniem można nazwać kulinarną stolicą Polski. Sprawdźcie, co wybitni mistrzowie sztuki z najlepszych restauracji regionu polecają zimą. Zupa cebulowa, skryta pod ciastem […]
Pielmieni, solianka i żarkoje w Matrioszce
Restauracja Matrioszka znajduje się w centrum Gołdapi (więcej o Gołdapi piszemy tutaj) – od Rynku Głównego w mieście dzieli ją odległość 300 m. Do dyspozycji gości restauracja oddaje salę restauracyjną oraz dwie sale konferencyjno-bankietowe. Wszystkie posiadają wentylację i klimatyzację. Nad restauracją ulokowane są pokoje gościnne. Restauracja Matrioszka podtrzymuje tradycję pogranicza, ze szczególnym uwzględnieniem położenia Gołdapi. […]
Piwo pasjami płynące
Jako wielki fan piwa i obserwator rewolucji piwnej w Polsce, która zmienia podejście do tego trunku, z dużym zainteresowaniem czekałem na otwarcie pierwszego browaru rzemieślniczego w Olsztynie. Browar rzemieślniczy to mały zakład produkcyjny. Najczęściej zakładany przez piwowarów domowych z nastawieniem na wytwarzanie produktu wysokiej jakości, bez pośpiechu, tak aby zaoferować klientowi nowe doznania. Tutaj bardziej liczy […]
Podróż do krainy kawy
Warmia i Mazury słyną nie tylko ze swoich zabytków, ale także z dziedzictwa kulinarnego. Wśród małych zakładów rzemieślniczych bardzo dynamicznie rozwija się produkcja żywności cechującej się doskonałym smakiem i jakością składników. Rzemiosło przeżywa odrodzenie i wkracza na rynki, które zostały zdominowane przez wielkie korporacje. W ten sposób lokalni producenci oferują tradycyjne towary, będące gwarancją najlepszego smaku. […]
Z edukacyjną wizytą u pszczół w Siedlisku Pasieka
Siedlisko Pasieka, znajdujące się w okolicy Jezioran, to miejsce, w którym pszczoły grają pierwsze skrzypce. Właściciele prowadzą kameralny B&B, a przy nim niewielką rodzinną pasiekę, w której metody pracy i pozyskiwanie miodu w idealnych proporcjach łączą tradycję i doświadczenie z nowoczesnością i profesjonalizmem. Już sam dom – stary warmiński budynek otoczony wielkimi drzewami – buduje […]
Smażalnia na wodzie
Smażalni ryb na Mazurach jest wiele (o kilku pisaliśmy w numerze 93/2018 – przyp. red.), ale jedna jest wyjątkowa, bo ulokowana pośrodku jeziora! Tak, tak, dobrze czytacie – pośrodku jeziora o wdzięcznej nazwie Szymon, położonego na trasie przelotowej mazurskich kanałów, między jeziorami Szymoneckim a Tałtowisko. To jedyna tego typu smażalnia na Mazurach, dostępna tylko dla […]
Rozmaitości kulinarne
Kawiarnia u Smolejów w Łukcie Wyjątkowe smaki, świeże owoce, różnorodne polewy i przede wszystkim hojne porcje oraz brak konserwantów to atuty, które sprawiły, że lodom od Smolejów nie można się oprzeć. Tych wyjątkowych wyrobów można skosztować w prowadzonej w Łukcie Kawiarni u Smolejów. W menu królują sezonowe smaki oparte na dobrach, które w danym momencie […]
Kartaczewo
Gołdap – miasteczko Cittaslow, posiadające status uzdrowiska klimatyczno-borowinowego z kompleksem tężni solankowych i pijalnię wód. Stąd wszędzie daleko, ale za to jak pięknie. Ulokowane kiedyś pomiędzy Sambią a Natangią, później pomiędzy Prusami Wschodnimi a Litwą a teraz na granicy polsko-rosyjskiej miedzy Mazurami a Suwalszczyzną. Przez wieki zamieszkiwane przez Prusów (Niemców), Polaków i Litwinów. To zawsze […]