fbpx

Podróż do krainy kawy

Warmia i Mazury słyną nie tylko ze swoich zabytków, ale także z dziedzictwa kulinarnego. Wśród małych zakładów rzemieślniczych bardzo dynamicznie rozwija się produkcja żywności cechującej się doskonałym smakiem i jakością składników. Rzemiosło przeżywa odrodzenie i wkracza na rynki, które zostały zdominowane przez wielkie korporacje. W ten sposób lokalni producenci oferują tradycyjne towary, będące gwarancją najlepszego smaku. Bardzo wdzięcznym tematem jest w tym kontekście kawa. Choć – co prawda – nie pochodzi ona z terenu Warmii i Mazur, właśnie tu jest poddawana procesowi obróbki przez prawdziwych fachowców. W naszym regionie znajdziemy dwie palarnie kawy, które przeobrażają owoce kawowca w palone ziarna, z których parzona jest najwyższej jakości kawa. Mowa o Lani Coffee z Morąga i Bless Coffee Roasters z Olsztyna.

Właściciele pierwszej palarni w regionie – Lani Coffee – swoje doświadczenie zdobyli na plantacji kawy na Hawajach i przenieśli je na Warmię i Mazury. Dlaczego wrócili i jaką drogę z kawą w tle przeszli, poczytajcie tutaj.

A dziś w podróż po niesamowitym świecie kawy zabiera nas Natalia Piotrowska Mistrzyni Baristów Polski i Irlandii – założycielka wspomnianej już Bless Coffee Roasters.

– Coraz więcej badań dowodzi, że kawa sporządzona z wysokiej jakości ziaren ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Pamiętajmy, że segment kaw speciality jest coraz bardziej dostępny i warto się z nim zapoznać. Po pierwsze, zwracajmy uwagę na pochodzenie surowca – informacja ta jest bardzo przydatna podczas dokonywania wyboru. Dzięki niej możemy zidentyfikować, w jakim kraju kawa była uprawiana oraz dowiedzieć się, z jakiej plantacji pochodzi bądź też, w jakich warunkach rosła. Im więcej informacji uzyskamy na tym etapie, tym lepiej, gdyż są one gwarantem rozpoznawalności produktu – mówi Natalia Piotrowska.

– Po drugie, wybierajmy kawy wysokiej jakości. Samo oznaczenie 100% Arabika nie świadczy o klasie danej kawy – dostarcza nam jedynie wskazówkę, że w danym opakowaniu znajduje się ten właśnie gatunek. Starajmy się więc sięgać po więcej i poszukujmy kaw z segmentu speciality, które są gwarancją satysfakcjonującego smaku i jakości surowca pozbawionego defektów. Na opakowaniach tego typu wyrobów znajduje się zazwyczaj więcej informacji – często możemy spotkać nazwy konkretnych odmian kawowca, wzmiankę o wysokości uprawy czy sposobie obróbki.

– Po trzecie, podzielmy się tym, co lubimy – zachęca Piotrowska. – Wymiana myśli i upodobań z naszą lokalną palarnią pozwala na dopasowanie kawy do naszego gustu. Warto mówić, w jaki sposób kawę się parzy i jak się ją pije po zaparzeniu, aby barista mógł zaproponować nam najlepsze rozwiązanie.

– Po czwarte, stosujmy proste, ale skuteczne metody pozwalające wydobyć lepszy smak z naszych kaw. Przechowujmy je w przystosowanych do tego celu opakowaniach. Nie zamykajmy ziaren w słoiku. Temperatura wody do parzenia to optymalnie 93 stopnie Celsjusza. Mielmy też kawę na świeżo, a więc tuż przed zaparzeniem, dzięki czemu zapobiegniemy jej zwietrzeniu – podsumowuje Natalia Piotrowska.

Kawy z palarni Lani Coffee możemy spróbować w kawiarni House Cafe na Starym Mieście w Olsztynie, zaś specjały Bless Coffee Roasters serwowane są w autorskim sklepie przy ul. Dąbrowszczaków.

Natalia Piotrowska – założycielka Bless Coffee Roasters z Olsztyna, Wicemistrzyni Baristów Polski 2019, Mistrzyni Baristów Polski 2017, dwukrotna Mistrzyni Baristów Irlandii (2015 i 2016) oraz zdobywczyni 7-go miejsca na Mistrzostwach Świata Baristów w 2016 roku.

Rozmawiał: Artur Kamiński

Może Cię także zainteresować /You may be also interested in

Uwaga ! Love W_M używamy ciasteczek ! Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na to z premedytacją ! [Więcej]

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Klikając przycisk "Akceptuję" oświadczasz że się na to zgadzasz !

Zamknij