Wypoczywając, chcemy chłonąć wrażenia wszystkimi zmysłami. Na Warmii i Mazurach mamy okazję nacieszyć oko malowniczymi widokami, poczuć zapach świeżego powietrza i lasu, posłuchać śpiewu ptaków i szumu fal, zanurzyć się w wodzie lub dotknąć kory drzewa, a co ze smakiem? Bez obaw, na ten zmysł również czeka sporo wrażeń. Mnóstwo doznań smakowych zapewnią wam podmioty […]
Skosztuj regionalnych potraw z ryb
Niezależnie od tego, że na Warmii i Mazurach można ryby łowić, można je tu również konsumować. Region słynie z potraw przygotowywanych z lokalnych gatunków, wzbogaconych o dary pól i lasów. Wiele specjałów z ryb oferują restauracje zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle”. Serdecznie zapraszamy do odwiedzania tych lokali (oznaczonych symbolem białej czapki kucharskiej […]
Sękacz z Puszczy – słynne ciasto na ogniu z Żytkiejm
Być może wielu z Was miało okazję spróbować sękacza, czyli słynnego w północnej Polsce ciasta, pieczonego na ogniu. My próbowaliśmy różnych, ale zdecydowanie przekonał nas sękacz z Puszczy. A to dlatego, że jego przygotowanie nie przewiduje półśrodków. Są najlepsze produkty, prawdziwy ogień i niezapomniany smak. Do Pani Bożeny Mikielskiej z Żytkiejm – lokalnej, sękaczowej mistrzyni […]
Smaczne ciekawostki z Olsztynka
Czy ktoś jeszcze nie słyszał o olsztyneckich jagodziankach? Jeżeli nie, to tym bardziej polecam poznać ich smak. Ten niewątpliwie wyjątkowy produkt jest od wielu lat związany z Olsztynkiem, a przede wszystkim z cukiernią „Jagodzianka”. Jest on wytwarzany od lat 80. ubiegłego wieku. Fenomen olsztyneckich jagodzianek wywodzi się z prostoty, tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe, a […]
Z nostalgią i w rytmie slow w Restauracji z Zielonym Piecem
Restauracja z Zielonym Piecem znajduje się w Olsztynku i – zgodnie z zawartą w nazwie obietnicą – stoi w niej zielony, kaflowy piec, który jest nie tylko ozdobą. W jesienne i zimowe wieczory, kiedy na dworze ziąb, ogrzewa wnętrze i pozwala na swojej płycie wyczarowywać smakowite potrawy. Wnętrze restauracji przypomina dom zamożnego piekarza. Jest to […]
Kulinarne dziedzictwo do odkrycia
Wypoczywając, chcemy chłonąć wrażenia wszystkimi zmysłami. Mnóstwo doznań smakowych zapewniają nam członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle”. Dania i produkty możemy poznawać, uczestnicząc w wydarzeniach kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną. Region znany jest z bogactwa smaków i oryginalnych potraw, przygotowywanych na bazie naturalnych składników. Regionalne dania i trunki, w tym […]
Szefowie kuchni z Warmii i Mazur polecają na zimę
Bogactwo natury i różnorodność zastosowań jej plonów – w połączeniu z doświadczeniem i talentem szefów kuchni – sprawiają, że na Warmii i Mazurach możemy skosztować wyjątkowych smaków i unikalnych dań. Krainę tę z powodzeniem można nazwać kulinarną stolicą Polski. Sprawdźcie, co wybitni mistrzowie sztuki z najlepszych restauracji regionu polecają zimą. Zupa cebulowa, skryta pod ciastem […]
Pielmieni, solianka i żarkoje w Matrioszce
Restauracja Matrioszka znajduje się w centrum Gołdapi (więcej o Gołdapi piszemy tutaj) – od Rynku Głównego w mieście dzieli ją odległość 300 m. Do dyspozycji gości restauracja oddaje salę restauracyjną oraz dwie sale konferencyjno-bankietowe. Wszystkie posiadają wentylację i klimatyzację. Nad restauracją ulokowane są pokoje gościnne. Restauracja Matrioszka podtrzymuje tradycję pogranicza, ze szczególnym uwzględnieniem położenia Gołdapi. […]