fbpx

Kulinarne wędrówki PO REGIONIE WARMII I MAZUR

Tradycyjna kuchnia Warmii i Mazur czerpała z tego, co było w bliskim zasięgu. Źródłem produktów spożywczych od wieków były lasy, jeziora oraz pozyskane własnoręcznie plony ziemi. Ludzie na wsi żyli skromnie, stawiali więc na prostotę i pożywność. Jedzenie spełniało użyteczną rolę – miało dawać siłę do ciężkiej pracy w gospodarstwie i na polu. Dlatego też zarówno powszedni, jak i świąteczny jadłospis bazował na mięsiwach, produktach […]

Więcej/More

Kulinarne dziedzictwo Warmii i Mazur do odkrycia

Wypoczywając, chcemy chłonąć wrażenia wszystkimi zmysłami. Na Warmii i Mazurach mamy okazję nacieszyć oko malowniczymi widokami, poczuć zapach świeżego powietrza i lasu, posłuchać śpiewu ptaków i szumu fal, zanurzyć się w wodzie lub dotknąć kory drzewa, a co ze smakiem?  Bez obaw, na ten zmysł również czeka sporo wrażeń. Mnóstwo doznań smakowych zapewnią wam podmioty […]

Więcej/More

Skosztuj regionalnych potraw z ryb

Niezależnie od tego, że na Warmii i Mazurach można ryby łowić, można je tu również konsumować. Region słynie z potraw przygotowywanych z lokalnych gatunków, wzbogaconych o dary pól i lasów. Wiele specjałów z ryb oferują restauracje zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle”. Serdecznie zapraszamy do odwiedzania tych lokali (oznaczonych symbolem białej czapki kucharskiej […]

Więcej/More

Sękacz z Puszczy – słynne ciasto na ogniu z Żytkiejm

Być może wielu z Was miało okazję spróbować sękacza, czyli słynnego w północnej Polsce ciasta, pieczonego na ogniu. My próbowaliśmy różnych, ale zdecydowanie przekonał nas sękacz z Puszczy. A to dlatego, że jego przygotowanie nie przewiduje półśrodków. Są najlepsze produkty, prawdziwy ogień i niezapomniany smak. Do Pani Bożeny Mikielskiej z Żytkiejm – lokalnej, sękaczowej mistrzyni […]

Więcej/More

Smaczne ciekawostki z Olsztynka

Czy ktoś jeszcze nie słyszał o olsztyneckich jagodziankach? Jeżeli nie, to tym bardziej polecam poznać ich smak. Ten niewątpliwie wyjątkowy produkt jest od wielu lat związany z Olsztynkiem, a przede wszystkim z cukiernią „Jagodzianka”. Jest on wytwarzany od lat 80. ubiegłego wieku. Fenomen olsztyneckich jagodzianek wywodzi się z prostoty, tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe, a […]

Więcej/More

Kulinarne dziedzictwo do odkrycia

Wypoczywając, chcemy chłonąć wrażenia wszystkimi zmysłami. Mnóstwo doznań smakowych zapewniają nam członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle”. Dania i produkty możemy poznawać, uczestnicząc w wydarzeniach kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną. Region znany jest z bogactwa smaków i oryginalnych potraw, przygotowywanych na bazie naturalnych składników. Regionalne dania i trunki, w tym […]

Więcej/More

Szefowie kuchni z Warmii i Mazur polecają na zimę

Bogactwo natury i różnorodność zastosowań jej plonów – w połączeniu z doświadczeniem i talentem szefów kuchni – sprawiają, że na Warmii i Mazurach możemy skosztować wyjątkowych smaków i unikalnych dań.  Krainę tę z powodzeniem można nazwać kulinarną stolicą Polski. Sprawdźcie, co wybitni mistrzowie sztuki z najlepszych restauracji regionu polecają zimą. Zupa cebulowa, skryta pod ciastem […]

Więcej/More

Uwaga ! Love W_M używamy ciasteczek ! Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na to z premedytacją ! [Więcej]

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Klikając przycisk "Akceptuję" oświadczasz że się na to zgadzasz !

Zamknij