fbpx

Kulinarne podróże po Warmii i Mazurach

Coraz większa świadomość tego, co jemy, poszukiwanie bogactw naturalnych oraz wyjątkowych miejsc, w których przebywamy czy wypoczywamy, skłaniają do przyjrzenia się temu, co kryją w sobie zasoby Warmii i Mazur. W kulinarną podróż po niecodziennych zakątkach z wyjątkową kuchnią, po regionie słynącym z czystej wody i malowniczej przyrody, zabieram dziś czytelników w rozmowie z Ewą […]

Więcej/More

Ryńska kuchnia

W Rynie życie inaczej płynie! A to m.in. dzięki smacznej kuchni, której wartej popróbować w Gościńcu Ryński Młyn czy Restauracji Refektarz na ryńskim zamku. Gościniec Ryński Młyn z widokiem na czarowne Jezioro Ryńskie został gruntownie odrestaurowany, by zaskoczyć Gości zarówno niezwykłością wystroju jak i potraw opartych na tradycyjnych recepturach. Już od wejścia powitają Państwa piękne […]

Więcej/More

Nowe kulinarne oblicze Warmii i Mazur

Proponujemy Wam wyprawę w mniej dotąd poznane rejony kulinarnych atrakcji Warmii i Mazur. W Bistro Ślimaka skosztujecie potraw degustacyjnych przyrządzanych według autorskich receptur, których książkowy zbiór został bardzo wysoko oceniony w kulinarnym świecie, zdobywając I miejsce w Chinach. A potrawy te przyrządzane są ze… ślimaków! Wielu osobom ślimak na talerzu kojarzy się z obcą, francuską […]

Więcej/More

Może rybkę? Na zdrowie!

Na Warmii i Mazurach mieszkam i pracuję przez prawie całe swoje życie. Jako że zarówno moja natura, jak i zawód, który wykonuję, stanowią zawsze pretekst do poznawania ludzi z całej Polski oraz z innych krajów, moi znajomi, wybierając się na Warmię i Mazury, często kierują do mnie pytanie: „Justyna, gdzie u Was można zjeść dobrą […]

Więcej/More

Kuchnia płynąca z serca

Miłość do jedzenia, do rodziny i historii regionu spowodowała, że Danuta i Grzegorz Białaś postanowili oddać swoje serca pięknemu zabytkowi położonemu na obszarze dawnego Oberlandu, obecnie Krainy Kanału Elbląskiego, tuż przy trasie S7, na wysokości Małdyt. To Zajazd pod Kłobukiem – zabytkowa neogotycka oficyna pałacowa. W obecnej formie pochodzi z ok. 1820 roku i była […]

Więcej/More

Smak Mazur zaklęty w malutkiej rybce

Stynka to gatunek ryby zupełnie wyjątkowy – nie tylko pod względem walorów smakowych. Jako potrawa regionalna stynka jest bowiem znana w bardzo niewielu miejscach Polski. Ten, przypominający wyglądem szprotkę, przysmak może być odławiany sieciowo wyłącznie zimą, gdy tworzy duże ławice. Mazurscy rybacy muszą czekać, aż jeziora będą skute na tyle grubą taflą lodu, aby bezpiecznie […]

Więcej/More

Mistrzowskie piwa z Warmii i Mazur

Piwna rewolucja rzemieślnicza, polegająca na odejściu od bezsmakowego lagera narzuconego nam przez duże kompanie piwowarskie, zatacza coraz szersze kręgi. Wiele osób nie wie, że w zeszłym roku kalendarzowym na rynku pojawiło się 1655 premier piwnych – średnio to ponad 4 całkowicie nowe piwa dziennie. Cieszy bardzo, że odradzające się browary Warmii i Mazur miały w […]

Więcej/More

Uwaga ! Love W_M używamy ciasteczek ! Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na to z premedytacją ! [Więcej]

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Klikając przycisk "Akceptuję" oświadczasz że się na to zgadzasz !

Zamknij