fbpx

Nowe kulinarne oblicze Warmii i Mazur

Proponujemy Wam wyprawę w mniej dotąd poznane rejony kulinarnych atrakcji Warmii i Mazur. W Bistro Ślimaka skosztujecie potraw degustacyjnych przyrządzanych według autorskich receptur, których książkowy zbiór został bardzo wysoko oceniony w kulinarnym świecie, zdobywając I miejsce w Chinach. A potrawy te przyrządzane są ze… ślimaków!

Wielu osobom ślimak na talerzu kojarzy się z obcą, francuską lub hiszpańską, kuchnią. Mało kto wie, że dla naszych przodków dania ze ślimaka były codziennością. Jak donoszą źródła historyczne, pierwsze przepisy na dania ze ślimaków pojawiły się w XVII wieku i były bardziej popularne niż potrawy z wieprzowiny, co potwierdza najstarsza polska książka kucharska (Compendium ferculorum), wydana w 1682 roku przez Stanisława Czernieckiego.

Bistro Ślimaka to miejsce, gdzie posmakujecie niepowtarzalnych potraw, zrobicie zakupy oraz zaznacie błogiego spokoju na łonie natury, pijąc kawę i kosztując cudownych deserów. W sercu farmy znajduje się w dom w kształcie ślimaka, którego ściany zostały wykonane z gliny i słomy, po której chodziły ślimaki, a dach – z gontu dębowego. Jest to symbol farmy ślimaków Snails Garden. Bistro Ślimaka to także niepowtarzalne atrakcje dla najmłodszych i nie tylko – można tu oglądać wyścigi ślimaków oraz odwiedzić minizoo z kucykami i najmniejszymi owieczkami na świecie.

Rodzinna, polska firma Marioli i Grzegorza Skalmowskich zajmuje się produkcją kawioru białego oraz hodowlą i przetwórstwem ślimaków jadalnych. Dzięki zdobytej wiedzy i bogatemu doświadczeniu, jako pierwsi w Polsce zapragnęli rozwijać nie tylko sektor hodowlany, prowadząc farmę ślimaków Snails Garden, ale także sektor żywnościowy, wykorzystując wszystkie dobrodziejstwa, jakie niesie ze sobą ślimak. Od 2003 roku starają się łączyć tradycję polskiej kuchni z nowoczesnością, jaką dla wielu konsumentów w Polsce wciąż jest ślimak na talerzu.

W 2017 roku Mariola i Grzegorz postanowili wykorzystać wieloletnie doświadczenie i – korzystając z udogodnień dla rolników oraz coraz większego zainteresowania ślimakiem – uruchomić produkcję i sprzedaż produktów przygotowywanych ze ślimaków własnej hodowli, którą to zajmują się od wielu lat. Ich nazwiska i firma są ze ślimakami kojarzone w całej Polsce, za co zostali wyróżnieni przez Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej – World Food Travel Association z USA w kategorii Best Farm or Farmers’ Market Experience.

Mariola dodatkowo ze ślimaków „wyciska” kosmetyki. A jakie? Warto zapytać jej osobiście przy okazji wizyty w Bistro Ślimaka.

Więcej informacji na: www.snailsgarden.com

Może Cię także zainteresować /You may be also interested in

Uwaga ! Love W_M używamy ciasteczek ! Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na to z premedytacją ! [Więcej]

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Klikając przycisk "Akceptuję" oświadczasz że się na to zgadzasz !

Zamknij