fbpx

Kulinarne dziedzictwo do odkrycia

Wypoczywając, chcemy chłonąć wrażenia wszystkimi zmysłami. Mnóstwo doznań smakowych zapewniają nam członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle”. Dania i produkty możemy poznawać, uczestnicząc w wydarzeniach kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną.

Region znany jest z bogactwa smaków i oryginalnych potraw, przygotowywanych na bazie naturalnych składników. Regionalne dania i trunki, w tym miody pitne i piwa rzemieślnicze, znajdziemy w licznych restauracjach i gospodach. Receptury wielu specjałów, którymi możemy obecnie się delektować, mają swoje korzenie w historii. Mieszkańcy Warmii, Mazur i Powiśla, należący do różnych kultur, narodów i wyznań, przez wieki wytwarzali oryginalne kulinaria, nawiązujące do kuchni staropolskiej, niemieckiej, warmińskiej, mazurskiej, litewskiej, ukraińskiej czy rosyjskiej. Te specjały można kupować bezpośrednio u lokalnych producentów, w wybranych sklepach i lokalach gastronomicznych, a także na tradycyjnych targowiskach.

Region w kulinarnej sieci

Warmia i Mazury, jako pierwszy region w Polsce, już w 2005 r. przystąpił do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. To organizacja, która promuje żywność wytwarzaną w sposób nieprzemysłowy i przyjazny dla środowiska, z wykorzystaniem naturalnych, lokalnych surowców. Sieć wpisuje się w trend życia w rytmie slow, będący przeciwwagą dla kultury fast food i żywności przemysłowej.

Obecnie Sieć Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle” jest największą organizacją regionalną w Polsce i jedną z największych w Europie. Należą do niej rodzinne gospodarstwa rolne, producenci i przetwórcy żywności oraz restauracje, zajazdy i gospody kultywujące tradycje kulinarne regionu i promujące jego dziedzictwo. Z końcem 2019 r. do sieci należało 139 członków. Produkty żywnościowe i lokale opatrzone charakterystycznym znakiem sieci gwarantują konsumentom sprawdzoną jakość.

Regionalne potrawy są przygotowywane według tradycyjnych receptur z darów lasów (dziczyzna, runo leśne) i jezior (ryby), dostępnych upraw (ziemniaki, kapusta, zboża) oraz ziół. Ponad 30 takich wyrobów znalazło się na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ale także wiele innych specjałów powstających na Warmii, Mazurach i Powiślu sprawia, że pobyt w regionie staje się ciekawy dla naszych kubków smakowych.

Festiwale pełne smaków

Dobrą kuchnię popularyzują i promują liczne festiwale kulinarne, organizowane w plenerze od wiosny do jesieni. Cieszą się one dużym zainteresowaniem mieszkańców regionu i turystów, którzy dzięki nim mogą poznawać w praktyce dziedzictwo kulinarne. Większość z tych wydarzeń współorganizuje samorząd województwa warmińsko-mazurskiego w ramach kalendarza imprez regionalnych promujących żywność. Podczas festiwali restauratorzy i producenci żywności rywalizują w konkursach, które mają wyłonić najlepsze dania i wyroby.

Rzesze smakoszy mogą uczestniczyć w festiwalach poświęconych m.in. potrawom: z ryb (Mikołajki), dziczyzny (Lidzbark Warmiński), ziemniaków (Szczytno), mięsa indyczego (Nowa Wieś koło Iławy), gęsiny (Iława), z kluskami i makaronem (Kąciki koło Kurzętnika), z ziołami (Olsztynek), z miodem (Ełk) i mlekiem (Olecko). Odbywają się również imprezy promujące wybrane produkty czy dania, np.: kartacze (Gołdap), tradycyjny chleb (Elbląg), pierogi (Biesowo), smalec i ogórki kiszone (Ryn), sery i twarogi (Lidzbark Warmiński, Olsztyn). Ukoronowanie sezonu stanowi konkurs wyłaniający najlepszy produkt i najlepszą potrawę regionalną.

Tegoroczny konkurs odbędzie się 16 sierpnia podczas Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Wśród jego jurorów nie zabraknie gwiazd popularnych programów kulinarnych. W ubiegłym roku jednym z oceniających był znany kucharz Karol Okrasa. Na scenie przygotował on tradycyjne potrawy w nowej odsłonie: plińce z pomoćką i wędzonym pstrągiem oraz sandacza marynowanego z miodową musztardą z gruszek.

Listę członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle”, wiele aktualnych informacji o jej działaniu oraz mnóstwo oryginalnych przepisów na tradycyjne, regionalne dania można znaleźć na:

www.dziedzictwokulinarne.pl,

www.culinary-heritage.com,

www.produktregionalny.warmia.mazury.pl

opracował Rafał Śliwiak

Może Cię także zainteresować /You may be also interested in

Uwaga ! Love W_M używamy ciasteczek ! Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na to z premedytacją ! [Więcej]

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Klikając przycisk "Akceptuję" oświadczasz że się na to zgadzasz !

Zamknij