W trakcie wypoczynku pragniemy zanurzyć się w pełnym doświadczeniu, w którym każdy zmysł znajdzie swoją przyjemność. Warmia i Mazury oferują nie tylko malownicze widoki, świeże powietrze i szum fal, ale także niezapomniane smaki, które czekają na odkrycie. Skarb Kulinarnej Tradycji Sieć Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury” jest kluczowym elementem eksploracji kulinarnego dziedzictwa regionu, prezentując bogactwo smaków i tradycji kulinarnej. Dbałość o dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur […]
Kulinarne wędrówki PO REGIONIE WARMII I MAZUR
Tradycyjna kuchnia Warmii i Mazur czerpała z tego, co było w bliskim zasięgu. Źródłem produktów spożywczych od wieków były lasy, jeziora oraz pozyskane własnoręcznie plony ziemi. Ludzie na wsi żyli skromnie, stawiali więc na prostotę i pożywność. Jedzenie spełniało użyteczną rolę – miało dawać siłę do ciężkiej pracy w gospodarstwie i na polu. Dlatego też zarówno powszedni, jak i świąteczny jadłospis bazował na mięsiwach, produktach […]
Kulinarne dziedzictwo Warmii i Mazur do odkrycia
Wypoczywając, chcemy chłonąć wrażenia wszystkimi zmysłami. Na Warmii i Mazurach mamy okazję nacieszyć oko malowniczymi widokami, poczuć zapach świeżego powietrza i lasu, posłuchać śpiewu ptaków i szumu fal, zanurzyć się w wodzie lub dotknąć kory drzewa, a co ze smakiem? Bez obaw, na ten zmysł również czeka sporo wrażeń. Mnóstwo doznań smakowych zapewnią wam podmioty […]
Skosztuj regionalnych potraw z ryb
Niezależnie od tego, że na Warmii i Mazurach można ryby łowić, można je tu również konsumować. Region słynie z potraw przygotowywanych z lokalnych gatunków, wzbogaconych o dary pól i lasów. Wiele specjałów z ryb oferują restauracje zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle”. Serdecznie zapraszamy do odwiedzania tych lokali (oznaczonych symbolem białej czapki kucharskiej […]
Sękacz z Puszczy – słynne ciasto na ogniu z Żytkiejm
Być może wielu z Was miało okazję spróbować sękacza, czyli słynnego w północnej Polsce ciasta, pieczonego na ogniu. My próbowaliśmy różnych, ale zdecydowanie przekonał nas sękacz z Puszczy. A to dlatego, że jego przygotowanie nie przewiduje półśrodków. Są najlepsze produkty, prawdziwy ogień i niezapomniany smak. Do Pani Bożeny Mikielskiej z Żytkiejm – lokalnej, sękaczowej mistrzyni […]
Smaczne ciekawostki z Olsztynka
Czy ktoś jeszcze nie słyszał o olsztyneckich jagodziankach? Jeżeli nie, to tym bardziej polecam poznać ich smak. Ten niewątpliwie wyjątkowy produkt jest od wielu lat związany z Olsztynkiem, a przede wszystkim z cukiernią „Jagodzianka”. Jest on wytwarzany od lat 80. ubiegłego wieku. Fenomen olsztyneckich jagodzianek wywodzi się z prostoty, tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe, a […]
Z nostalgią i w rytmie slow w Restauracji z Zielonym Piecem
Restauracja z Zielonym Piecem znajduje się w Olsztynku i – zgodnie z zawartą w nazwie obietnicą – stoi w niej zielony, kaflowy piec, który jest nie tylko ozdobą. W jesienne i zimowe wieczory, kiedy na dworze ziąb, ogrzewa wnętrze i pozwala na swojej płycie wyczarowywać smakowite potrawy. Wnętrze restauracji przypomina dom zamożnego piekarza. Jest to […]
Kulinarne dziedzictwo do odkrycia
Wypoczywając, chcemy chłonąć wrażenia wszystkimi zmysłami. Mnóstwo doznań smakowych zapewniają nam członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle”. Dania i produkty możemy poznawać, uczestnicząc w wydarzeniach kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną. Region znany jest z bogactwa smaków i oryginalnych potraw, przygotowywanych na bazie naturalnych składników. Regionalne dania i trunki, w tym […]