Coraz większa świadomość tego, co jemy, poszukiwanie bogactw naturalnych oraz wyjątkowych miejsc, w których przebywamy czy wypoczywamy, skłaniają do przyjrzenia się temu, co kryją w sobie zasoby Warmii i Mazur. W kulinarną podróż po niecodziennych zakątkach z wyjątkową kuchnią, po regionie słynącym z czystej wody i malowniczej przyrody, zabieram dziś czytelników w rozmowie z Ewą […]
Ryńska kuchnia
W Rynie życie inaczej płynie! A to m.in. dzięki smacznej kuchni, której wartej popróbować w Gościńcu Ryński Młyn czy Restauracji Refektarz na ryńskim zamku. Gościniec Ryński Młyn z widokiem na czarowne Jezioro Ryńskie został gruntownie odrestaurowany, by zaskoczyć Gości zarówno niezwykłością wystroju jak i potraw opartych na tradycyjnych recepturach. Już od wejścia powitają Państwa piękne […]
Nowe kulinarne oblicze Warmii i Mazur
Proponujemy Wam wyprawę w mniej dotąd poznane rejony kulinarnych atrakcji Warmii i Mazur. W Bistro Ślimaka skosztujecie potraw degustacyjnych przyrządzanych według autorskich receptur, których książkowy zbiór został bardzo wysoko oceniony w kulinarnym świecie, zdobywając I miejsce w Chinach. A potrawy te przyrządzane są ze… ślimaków! Wielu osobom ślimak na talerzu kojarzy się z obcą, francuską […]
Może rybkę? Na zdrowie!
Na Warmii i Mazurach mieszkam i pracuję przez prawie całe swoje życie. Jako że zarówno moja natura, jak i zawód, który wykonuję, stanowią zawsze pretekst do poznawania ludzi z całej Polski oraz z innych krajów, moi znajomi, wybierając się na Warmię i Mazury, często kierują do mnie pytanie: „Justyna, gdzie u Was można zjeść dobrą […]
Kuchnia płynąca z serca
Miłość do jedzenia, do rodziny i historii regionu spowodowała, że Danuta i Grzegorz Białaś postanowili oddać swoje serca pięknemu zabytkowi położonemu na obszarze dawnego Oberlandu, obecnie Krainy Kanału Elbląskiego, tuż przy trasie S7, na wysokości Małdyt. To Zajazd pod Kłobukiem – zabytkowa neogotycka oficyna pałacowa. W obecnej formie pochodzi z ok. 1820 roku i była […]
Smak Mazur zaklęty w malutkiej rybce
Stynka to gatunek ryby zupełnie wyjątkowy – nie tylko pod względem walorów smakowych. Jako potrawa regionalna stynka jest bowiem znana w bardzo niewielu miejscach Polski. Ten, przypominający wyglądem szprotkę, przysmak może być odławiany sieciowo wyłącznie zimą, gdy tworzy duże ławice. Mazurscy rybacy muszą czekać, aż jeziora będą skute na tyle grubą taflą lodu, aby bezpiecznie […]
Mistrzowskie piwa z Warmii i Mazur
Piwna rewolucja rzemieślnicza, polegająca na odejściu od bezsmakowego lagera narzuconego nam przez duże kompanie piwowarskie, zatacza coraz szersze kręgi. Wiele osób nie wie, że w zeszłym roku kalendarzowym na rynku pojawiło się 1655 premier piwnych – średnio to ponad 4 całkowicie nowe piwa dziennie. Cieszy bardzo, że odradzające się browary Warmii i Mazur miały w […]