fbpx

Poznaj smak wędkarskiej przygody

Doświadczonych wędkarzy nie trzeba przekonywać, jak atrakcyjne i obfitujące w ryby są wody na Warmii, Mazurach i Powiślu. Z kolei dla tych, którzy jeszcze nie zasmakowali w wędkarstwie, region jest doskonałym miejscem, aby rozpocząć przygodę z tą formą aktywności w plenerze.

Ze względu na bogactwo i zróżnicowanie wód powierzchniowych, można tutaj łowić ryby wielu gatunków i trafiać na naprawdę okazałe sztuki. Wędkarze znajdą tu nie tylko gatunki występujące w jeziorach i rzekach nizinnych, ale również takie, które są kojarzone z rzekami górskimi, a nawet typowo morskie.

Doskonałe warunki do rozwijania swojej pasji mają w regionie zwolennicy tradycyjnego wędkowania, którego nieodłączną częścią jest spożywanie złowionych ryb. Już będąc na łowisku, można rozpalić ognisko (tam, gdzie jest to dozwolone), by świeżo wyciągniętą z wody rybę upiec na patyku, w węglach czy na patelni. Złowione ryby można też usmażyć, upiec czy uwędzić samodzielnie na kwaterze – taką możliwość oferuje wiele gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów czy ośrodków wypoczynkowych. Są też w regionie lokale gastronomiczne, które przygotowują potrawy z ryb dostarczonych przez wędkarza.

Obecnie coraz więcej amatorów wędkarstwa traktuje swoje hobby w kategoriach wyłącznie sportowych i złowione okazy, po zważeniu i sfotografowaniu, wypuszcza z powrotem do wody.

Jeziora, rzeki i… morze

W regionie jest blisko 3000 jezior. Szczególnie obfitują w nie Mazury. Występowanie określonych gatunków ryb w danym zbiorniku jest uzależnione od jego wielkości i charakteru, a także od rodzaju prowadzonej w nim działalności rybackiej. W jeziorach o większej powierzchni i głębokości możemy liczyć na największą różnorodność gatunkową (leszcz, lin, płoć, karaś, szczupak, okoń, sandacz, węgorz, sum, czasem też karp, amur czy sielawa). Swoje atuty mają też mniejsze, śródleśne jeziorka, czasem częściowo zarośnięte i trudniej dostępne. Co prawda gatunków znajdziemy w nich mniej, ale i tam mogą trafić się piękne okazy.

Największe rzeki regionu, z Łyną na czele, to siedliska zarówno gatunków występujących w jeziorach, jak i typowych dla rzek nizinnych (kleń, jaź, jelec, świnka, brzana, boleń, miętus). Ale są też szczególnie czyste i bystre odcinki rzek, w których występują ryby łososiowate, kojarzone z górskimi strumieniami (pstrąg potokowy, lipień, troć wędrowna). Łowienie tych szlachetnych gatunków słusznie uchodzi za wyższą szkołę wędkarskiej jazdy oraz wymaga odpowiedniego przygotowania i sprzętu (a także wykupienia zezwolenia na dane łowisko).

Jedynym w swoim rodzaju akwenem jest Zalew Wiślany. Ze względu na bezpośrednie połączenie z Morzem Bałtyckim jego wody są słonawe. W związku z tym koegzystują w nim gatunki dwuśrodowiskowe (węgorz, łosoś) z typowo słodkowodnymi i typowo morskimi (dorsz, śledź, belona, flądrowate: stornia, zimnica, torbut, gładzica).

fot. © Rocksweeper / Shutterstock.com

W regionie działa też wiele tzw. łowisk specjalnych, dobrze zarybionych i udostępnianych na zasadach komercyjnych. Jeśli ktoś chce zwiększyć swoje szanse na złowienie taaakiej ryby, może skorzystać z ich oferty.

Poznawaj region od strony wody

Wiele przydatnych informacji miłośnicy wędkarstwa znajdą w stosownej zakładce regionalnego portalu turystycznego mazury.travel. Dowiedzą się oni m.in. tego, jakich formalności należy dopełnić, aby legalnie wędkować na wybranym łowisku, w zależności od tego, kto nim administruje. W województwie warmińsko-mazurskim wodami zarządzają albo okręgi Polskiego Związku Wędkarskiego (olsztyński, elbląski, mazowiecki, toruński), albo różne gospodarstwa rybackie. Aby łowić w Zalewie Wiślanym, trzeba wykupić zezwolenie w Biurze Terenowym Głównego Inspektoratu Rybołówstwa Morskiego (we Fromborku lub innym zlokalizowanym na wybrzeżu Bałtyku).

Kolejny zestaw informacji na portalu dotyczy dbania o środowisko naturalne podczas wędkowania(w tym okresów i wymiarów ochronnych oraz dobowych limitów połowu poszczególnych gatunków ryb). Poza tym wędkarze mogą się tam dowiedzieć, gdzie i w jakim standardzie przenocować, co i gdzie warto zjeść, będąc na rybach, a także jakie atrakcje region oferuje poza wędkowaniem.

Szczególnie przydatna przy planowaniu wędkarskich eskapad może okazać się systematycznie rozbudowywana baza jezior, zawierająca informacje o ich położeniu, powierzchni i typie, ze szczególnym uwzględnieniem ich atrakcyjności dla wędkarzy i podaniem występujących w nich gatunków ryb.

Więcej na: www.mazury.travel/wedkuj

Opracowanie: Rafał Śliwiak

Departament Turystyki i Sportu UMWWM

Może Cię także zainteresować /You may be also interested in

Uwaga ! Love W_M używamy ciasteczek ! Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na to z premedytacją ! [Więcej]

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Klikając przycisk "Akceptuję" oświadczasz że się na to zgadzasz !

Zamknij