W Rynie życie inaczej płynie! A to m.in. dzięki smacznej kuchni, której wartej popróbować w Gościńcu Ryński Młyn czy Restauracji Refektarz na ryńskim zamku.
Gościniec Ryński Młyn z widokiem na czarowne Jezioro Ryńskie został gruntownie odrestaurowany, by zaskoczyć Gości zarówno niezwykłością wystroju jak i potraw opartych na tradycyjnych recepturach. Już od wejścia powitają Państwa piękne Karczmarki, częstując regionalnym smalcem i ogórkami zatapianymi w beczkach tamtejszej spiżarni. Świeżo pieczony pachnący chleb w różnych smakach będzie stanowił znakomity dodatek zarówno do smakowitych ryb jak i rozpływających się w ustach golonki czy żeberek. Smakosze potraw z rusztu będą mogli uczestniczyć w grillowaniu na tarasie z zapierającym dech widokiem.
Uroku i smaku serwowanym Państwu daniom dodaje sposób ich podania – gliniana zastawa jak i wyśmienite trunki. Pierogi, babkę czy kiszkę wzbogacą Państwo smakiem pszennego piwa. Koneserom trunków proponujemy także szeroka gamę miodów i win do wielogodzinnej degustacji.
Gościniec Ryński Młyn oczaruje tych, dla których jednakowo ważne są doznania podniebienia i atmosfera odwiedzanego miejsca.
W tym samym budynku znajduje się również sklep „Smaki Mazur” oferujący szeroką gamę produktów regionalnych.
A nad recepturami ryńskich smaków czuwa na co dzień – Chef Agnieszka Wesołowska – mistrzyni dawnej sztuki kulinarnej, wielokrotnie nagradzana w konkursach kulinarnych.
Cechą, która wyróżnia Hotel ZAMEK RYN**** spośród innych obiektów, jest niezwykle stylowy wystrój wszystkich pomieszczeń dostępnych dla Gości. Oprócz pokoi i apartamentów mowa tu także o gotyckiej restauracji REFEKTARZ.
W restauracji króluje ponadczasowa klasyka w nowoczesnej aranżacji. Szef kuchni – Ireneusz Koniuszek – zdobywał kulinarne szlify w najbardziej prestiżowych obiektach hotelarskich na północnym zachodzie Anglii. Jego wieloletnie doświadczenie pozwala na komponowanie dań z wyrafinowanym kunsztem, lekkością i tworzenie dzieł kulinarnych z połączenia smaków staropolskich, międzynarodowych oraz trendów kuchni fusion. Koronne danie Szefa Kuchni to confit z kaczych nóżek; sekretne przyprawy i zioła z przyzamkowego ogrodu oraz specjalny proces przygotowywania wydobywają z mięsa feerię smaków i aromatów.
Każda pora roku to idealny powód do inspiracji kulinarnych. Wiosną przygotowuje się szparagi, raki i pieczoną jagnięcinę. Latem dominują dania kuchni wegetariańskiej. Jesiennymi specjalnościami są potrawy z grzybów i dziczyzny (borowiki, rydze, jelenie, dziki, bażanty). Zima natomiast to popisy kuchni słowiańskiej, czyli pierogi, pyzy, knedle, a także aromatyczne babki ziemniaczane. Przez cały rok zamkowy cukiernik potrafi wyczarować cuda w postaci ciast, tortów i deserów z rozpływającej się w ustach czekolady, pachnących i świeżych owoców i najwyższej jakości składników.
Oprac. Justyna Szostek