Na Warmii i Mazurach mieszkam i pracuję przez prawie całe swoje życie. Jako że zarówno moja natura, jak i zawód, który wykonuję, stanowią zawsze pretekst do poznawania ludzi z całej Polski oraz z innych krajów, moi znajomi, wybierając się na Warmię i Mazury, często kierują do mnie pytanie: „Justyna, gdzie u Was można zjeść dobrą rybę?” Ja dodaję jeszcze zdrową, bo – podążając za obecnymi trendami – nie ilość, ale jakość przede wszystkim jest w cenie. Te pytania natchnęły mnie do podzielenia się kilkoma wskazówkami, gdzie można skosztować dobrej ryby. Oczywiście można się skupić tylko na restauracjach, które serwują ryby w różnych wariacjach, ale ja postanowiłam przybliżyć czytelnikom różne miejsca, które dzielą się z gośćmi oraz mieszkańcami regionu swoją miłością do wodnych stworzeń.
Na Warmii i Mazurach od wielu lat funkcjonują gospodarstwa rybackie, które są gwarantem dostępu do świeżej słodkowodnej ryby. W Szwaderkach koło Olsztynka, przy gospodarstwie w bezpośrednim sąsiedztwie stawów i przetwórni, znajduje się smażalnia ryb. Można tam oczywiście kupić i zjeść na miejscu rybę smażoną (w tym świetnego pstrąga), a także rybę wędzoną i ryby w marynacie. Smażalnia jest niewielka, czasem zatłoczona, ale taki już jej urok. Ważne, że rybki tuż przed tym zanim trafią na patelnię, przebywają w stawach położonych obok.
Więcej informacji: www.szwaderki.pl
Nieopodal Szczytna z kolei znajduje się gospodarstwo rybackie, obok którego funkcjonuje Restauracja Rybna Młyński Staw, oferująca dania oparte na rybach karpiowatych, szczupaku, sandaczu czy siei.
Więcej informacji na fanpage Młyńskiego Stawu
Z kolei w Mikołajkach bazą do otwarcia dwa lata temu Restauracji na Wodzie, stały się połowy w tutejszym gospodarstwie rybackim. Oprócz wyśmienitej kuchni bazującej na własnych odłowach, szef kuchni serwuje smaczne dania mięsne oraz tradycyjną włoską pizzę z pieca opalanego drewnem. Bezpośrednio przy restauracji żeglarze mogą zacumować sprzęt pływający i delektować się pyszną kuchnią z widokiem na miasto oraz na swoje pływające domy. Tuż obok restauracji można zaopatrzyć się w świeżo wędzoną rybę, która od maja do września jest wędzona nawet trzy razy dziennie.
Więcej informacji:
www.ryby-mikolajki.pl oraz www.restauracjanawodzie.pl
Natomiast jeżeli macie ochotę sprawdzić się przed degustacją w zapasach z dużą rybą, warto pamiętać, że specjalne łowiska, oprócz możliwości połowów, oferują komfortowy wypoczynek w przytulnych pokojach agroturystycznych ulokowanych na ich obszarze. Doskonałym tego przykładem jest Łowisko Specjalne Zezuj, położone pomiędzy Olsztynem a Olsztynkiem nad górnym źródłowym odcinkiem rzeki Pasłęki, czy też Miła Dolina ulokowana w pobliżu Miłakowa.
W łowisku Zezuj dominującymi gatunkami ryb są: karp, szczupak, lin, sum, jesiotr, płoć, okoń i leszcz oraz pstrąg. Do dyspozycji gości są różnorakie stanowiska, w tym zadaszone miejsca – pomosty, jak również wiaty typu „grzybek” z paleniskiem i grillem. Dla wędkarzy, którzy na miejscu chcą oprawić złapaną rybę przeznaczone są do tego specjalne miejsca z bieżącą wodą. Istnieje tu także możliwość wypożyczenia wędek, grilla, parasola oraz całego osprzętu wędkarskiego, a dla dzieci przygotowano plac zabaw, piaskownicę i huśtawki.
W Miłej Dolinie natomiast, obok agroturystyki i możliwości połowu mazurskich ryb, utworzono ekologiczną zagrodową hodowlę danieli – pięknych zwierząt z rodziny jeleniowatych. Szczególnie dzieci będą zachwycone możliwością ich obserwowania.
Więcej informacji:
Zezuj – www.zezuj.pl
Miła Dolina – www.miladolina.pl
Osobiście lubuję się w zupach rybnych. Przemierzając Warmię i Mazury i kosztując ich w różnych miejscach, czy to gospodarstwach rybackich czy restauracjach, robię osobisty ranking pt. „Która zupa rybna najlepsza?”. Ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, bo każdy ma inny, więc zachęcam do stworzenia własnego rankingu. Wierzcie mi, że na Warmii i Mazurach jest w czym wybierać!
Oprac. Justyna Szostek