fbpx

Skosztuj regionalnych potraw z ryb

Niezależnie od tego, że na Warmii i Mazurach można ryby łowić, można je tu również konsumować. Region słynie z potraw przygotowywanych z lokalnych gatunków, wzbogaconych o dary pól i lasów. Wiele specjałów z ryb oferują restauracje zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle”.

Serdecznie zapraszamy do odwiedzania tych lokali (oznaczonych symbolem białej czapki kucharskiej na błękitnym tle) i kosztowania rybnych kulinariów. Jeśli jednak ktoś woli spróbować swoich sił w kuchni i samodzielnie przygotować rybną ucztę, poniżej proponujemy dwa sprawdzone przepisy. Powodzenia i smacznego!

Okoń po tumiańsku w sosie kurkowo-śmietanowym

Do przygotowania porcji tej wyśmienitej potrawy będziemy potrzebowali: filetów z okonia (150 g), garstki kurek, śmietany do zup i sosów (300 g), miksu warzyw (kalafior, brokuł, marchew), cebuli, nieco oleju, odrobiny kopru, liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli i pieprzu.

Po umyciu filetów oprószamy je solą (według uznania, ale pamiętając, że dosolić zawsze można później) i smażymy na patelni przez około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Kurki obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, by ją zeszklić na oleju. Potem dodajemy grzyby i smażymy wszystko przez 5 minut. Następnie wlewamy śmietanę, dorzucamy posiekany koper i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posiekane warzywa obgotowujemy na parze. Gotową rybę wykładamy na talerz i polewamy sosem, następnie układamy warzywa i podajemy.

fot. arch Stary Młyn

Mazurskie pierogi ze szczupakiem

To potrawa stosunkowo prosta w przygotowaniu, ale o bardzo oryginalnym smaku. Aby przyrządzić farsz, będziemy potrzebowali: filetów ze szczupaka (500 g), wędzonej sielawy lub siei (250 g, opcjonalnie może być wędzona makrela), jednej cebuli, odrobiny oleju oraz soli i pieprzu do przyprawienia. Na ciasto pierogowe wystarczy nam: mąka pszenna, jajko, gorąca woda i szczypta soli.

Ryby mielimy w maszynce, cebulę szklimy na oleju na patelni, następnie wszystko mieszamy razem i przyprawiamy do smaku. Przygotowując ciasto, do przesianej mąki wbijamy jajko, dodajemy sól i wodę. Ciasto zagniatamy i starannie wyrabiamy. Następnie dzielimy je na części. Każdą z nich wałkujemy dosyć cienko i wykrawamy z nich krążki o średnicy około 7 cm. Na środek każdego krążka, przy użyciu łyżeczki, nakładamy nadzienie. Krążki składamy na pół i dokładnie zlepiamy ich brzegi.

Ulepione pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane podajemy np. z sosem śmietanowo-cytrynowym albo podsmażamy na maśle i podajemy z sosem śmietanowo-koperkowym.

Więcej przepisów na regionalne potrawy nie tylko z ryb na: www.dziedzictwokulinarne.pl.

Opracował: Rafał Śliwiak
Departament Turystyki i Sportu UMWWM

Może Cię także zainteresować /You may be also interested in

Uwaga ! Love W_M używamy ciasteczek ! Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na to z premedytacją ! [Więcej]

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Klikając przycisk "Akceptuję" oświadczasz że się na to zgadzasz !

Zamknij