Rozmaitości regionalne – cz. II

Biżuteria z haftem

Jeśli szukacie unikalnej pamiątki z Warmii i Mazur albo po prostu pięknej ozdoby do noszenia na co dzień, koniecznie zobaczcie Biżuterię z haftem. Wisiorki, medaliony, broszki, kolczyki, pierścionki ozdobione ręcznie haftowanymi wzorami z motywami kwiatowymi i roślinnymi, a nawet z możliwością zamówienia indywidualnego projektu (np. z pięknym mazurskim widokiem czy haftem ze zdjęcia) stanowią naprawdę coś wyjątkowego. Autorką tych cudów jest Marta Krajewska – instrutorka rękodzieła artystycznego, czeladniczka w zawodach tkactwo, koronkarstwo, hafciarstwo, pedagog dwóch specjalności i propagatorka wszelkiego rodzaju robótek ręcznych oraz miłośniczka sztuki ludowej. Zobaczcie to koniecznie!
FB Biżuteria z haftem

Miody Mazur

Pasieki Miody Mazur z malowniczego powiatu gołdapskiego istnieją od ponad trzech pokoleń. W codziennej pracy wykorzystuje się tu tradycję i ponadczasowe doświadczenie, połączone z nowoczesnym postrzeganiem pszczelarstwa. Powstają tu rozmaite produkty pszczele. Miody i pyłek kwiatowy posiadają certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. Jednym ze sztandarowych produktów pasieki jest Miód Tatarski, pozyskiwany w obszarze chronionym przez Unię Europejską (na terenie rezerwatu Tatarska Góra) oraz wielokwiatowy Miód Mazur Garbatych z obszaru NATURA 2000 (Puszcza Romincka i inne tereny chronione), wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
www.miodymazur.pl

Galeria MazuryArt

Galeria Pamiątek Regionalnych MazuryArt działa w Szczytnie przy restauracji „Niebieski Zaułek”. Jest to miejsce dla wszystkich tych, którzy cenią oryginalne i niepowtarzalne przedmioty z duszą. Tu można podziwiać oraz kupić ceramikę, rzeźby i biżuterię, wykonane przez lokalnych artystów i rękodzielników. Znajdziecie tu również nietuzinkowe prezenty i oryginalne pamiątki regionalne. Z racji tego, że galeria funkcjonuje przy restauracji, możecie połączyć obcowanie ze sztuką z pysznym posiłkiem.
www.mazuryart.pl

Octownia z Olsztynka

Swój charakterystyczny smak octy OCTIM zawdzięczają tradycyjnemu sposobowi wytwarzania w kadziach modrzewiowych w oparciu o sprawdzone receptury z Warmii i Mazur. Do ich produkcji wykorzystywane są najwyższej jakości surowce – m.in. jabłka, spirytus czy polski miód. Wśród palety produktów na szczególną uwagę zasługuje ekologiczny ocet jabłkowy – produkowany wyłącznie z polskich jabłek, bez konserwantów, uzyskiwany poprzez naturalną fermentację wina jabłkowego. Ocet ten otrzymał wyróżnienie w konkursie Złoty Medal targów Worldfood Poland 2019. Wśród gamy octów odnajdziemy także: ocet balsamiczny, spirytusowy, winny z wina białego i czerwonego, słodowy oraz ocet ekologiczny cydrowy. Oprócz tego OCTIM wytwarza także musztardę, ketchup, chrzan i rozmaite przetworzy warzywne.  Na stronie internetowej producenta znajdziecie nie tylko wszystkie produkty, które można też kupić online, ale również ciekawe przepisy z ich wykorzystaniem.
www.octim.com.pl

Opracowanie Kamila Górecka-Kirwiel

Może Cię także zainteresować /You may be also interested in

Uwaga ! Love W_M używamy ciasteczek ! Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na to z premedytacją ! [Więcej]

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Klikając przycisk "Akceptuję" oświadczasz że się na to zgadzasz !

Zamknij